דיסקונט יעמיד אשראי של 450 מיליון שקל להקמת מתקן לטיפול בפסולת של ג'נריישן-יעקובי

  • יורם גביזון

  • 1 דצמבר, 2024

  • דה מרקר

שתף

דיסקונט יעמיד אשראי של 450 מיליון שקל להקמת מתקן לטיפול בפסולת של ג'נריישן-יעקובי

המתקן, שיוקם בעלות מוערכת של 400 מיליון שקל, יפיק חשמל מפסולת אורגנית וימכור אותו לרשת במחיר מובטח לתקופה של 20 שנים. ההכנסות הצפויות מהמתקן יגיעו ל-2 מיליארד שקל על פני תקופת ההפעלה

ארז בלשה ויוסף זינגר ארז בלשה (מימין) ויוסי זינגר, מנהלי קרן ג'נריישן קפיטל

חברת דקל דיה, שבבעלותן השווה של יעקבי ובלוג'ן מקבוצת ג'נריישן ומגדל, השלימו את הסגירה הפיננסית של הפרויקט להקמת מימון ותפעול של מתקן לטיפול בפסולת אורגנית. בנק דיסקונט יעמיד לדקל דיה חוב בכיר ומסגרות אשראי נוספות בסכום מצטבר של 450 מיליון שקל.

המתקן יוקם בין הקיבוצים צאלים וגבולות בנגב המערבי, בשטח של 150 דונם. הוא מיועד לטפל ב-200 אלף טון לשנה של פסולת אורגנית עירונית, ויפיק מהם חשמל בהספק של 4.5 מגה-ואט. הפרויקט יוקם במתכונת של BOT (כלומר, Build Own Transfer) לתקופה של 25 שנים מיום ההפעלה, שצפוי בתום שנתיים וחצי של הקמת הפרויקט בעלות של 400-350 מיליון שקל. בתום תקופה זו, המתקן יעבור למזמין – המועצה האזורית אשכול.

המתקן לא יזכה להגנת ביקוש, כלומר, התחייבות של המועצה המקומית או כל גורם ממשלתי להיקף מינימלי של פסולת שיוזרם אליו. עם זאת, העובדה שמתקן המיון של חברת גרין-נט, המטפל בפסולת העירונית של ירושלים, נמצא בבעלות יעקובי ובלוג'ן – מבטיחה לו אספקה של 130 אלף טון בשנה, כלומר 65% מכושר הייצור שלו.

הכנסות המתקן מוערכות ב-2 מיליארד שקל ב-25 שנות ההפעלה. ההכנסות יתבססו על שני מקורות עיקריים: דמי כניסה שיקבל המתקן מהרשויות המקומיות עבור כל טון של פסולת אורגנית, ותשלום של 64 אגורות לקילו-ואט-שעה עבור החשמל שיופק במתקן ויימכר לרשת ב-25 השנים שלאחר הפעלת המתקן. התשלום הגבוה הוא על פי אסדרה של מתקני ביו-גז, שנועדה לעודד הקמת מתקנים של טיפול בפסולת אורגנית כתחליף להטמנת פסולת ובעיקר פסולת אורגנית לא מטופלת, שגורמת לפליטת גזי חממה ובעיקר מתאן.

בלוג'ן זכתה במכרז שפירסמה המועצה האזורית אשכול בפברואר 2022 להקמת המתקן. כחלק מהמכרז, דקל דיה תשלם 6 מיליון שקל למועצה. המתקן החדש יתחרה במתקן הטיפול בפסולת שמפעילה חברת ורידיס באתר טובלן, שמסוגל לטפל ב-550 אלף טון של פסולת אורגנית לשנה, וב-2 מתקנים נוספים בדודאים ובקומפוסט 2000 בגליל המערבי. המתקן בטובלן קיבל הזרמה של פסולת אורגנית ממוינת ממתקן מיון של חברת גרין-נט, שבבעלות חברת דקל, כך שהקמת מתקן לטיפול בפסולת על ידי בעליה של גרין-נט צפויה להקטין את הנפח בו יטפל האתר של ורידיס.

המתקן של ורידיס נתון לחקירה מתמשכת של המשרד להגנת הסביבה, בחשד שוורידיס הטמינה לכאורה פסולת אורגנית מרשויות במרכז הארץ שהייתה מיועדת לטיפול במתקן לייצור קומפוסט, תוך הסתרת מידע מהמשרד להגנת הסביבה והימנעות מתשלום היטל הטמנה – ובכך יצרה לעצמה רווח על חשבון הציבור ואיכות הסביבה. חשדות אלו גרמו לכך שוורידיס נפסלה על ידי הוועדה למכרזי BOT מהשתתפות במכרז להקמת מתקן לייצור אנרגיה מפסולת בנאות חובב, החלטה שוורידיס עירערה עליה.

את הסכם המימון ליוו מטעם דיסקונט עורכי הדין גיא קלס וטל ביגניץ ממשרד עו"ד מיתר, ואת בלוג'ן וקבוצת יעקובי ליוו עורכי הדין יותם לשם ונמרוד נמיר ממשרד גולדפארב גרוס זליגמן. מטעם דיסקונט הובילו את העסקה נטליה הגנדורף, מנהלת המערך העסקי; נועם שוויצר, ראש סקטור תשתיות וסינדיקציה; יגל זילכה, ראש צוות בסקטור; ואור ישראלי, מנהל קשרי לקוחות בסקטור.

חזרה לחדשות